Polski

Aronia - kuzynka jarzębiny

Aronia to najzdrowszy owoc jagodowy na świecie - tzw. bomba witaminowa.

Zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest także jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Z tego właśnie powodu, z tak wielkim powodzeniem lekarze podawali ją w diecie dla kosmonautów oraz chorym jako naturalny lek w chorobach popromiennych. Owoce aronii powinny spożywać osoby, które są narażone bezpośrednio i pośrednio na działanie szkodliwych promieni - pracujące przy komputerze, będące w czasie i po chemioterapii, spędzające dużo czasu przed telewizorem, w szczególności zaś mający kontakt z materiałami niebezpiecznymi (produkcja, transport) i pracujący w warunkach szkodliwych.

Duże ilości różnych bioflanoidów, wraz z frakcjami witaminy "P"-aktywnymi, dbają o elastyczność i przepustowość naczyń krwionośnych, usuwając ze ścianek tętnic złogi wraz z cholesterolem, normalizują ciśnienie krwi oraz silnie dotleniają komórki serca.

Aronia zawiera związki biorące udział w procesie tworzenia w organizmie glikogenu - ważnego produktu zapasowego dla przemian energetycznych. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność kwasu chlorogenowego, spowalniającego absorpcję glukozy, sprawia że aronia polecana jest dla diabetyków.

Antocyjany znajdujące sie w aronii (na ich bazie powstał specjalny preparat antocyjanowy) stosuje się w leczeniu zaburzeń mikrokrążenia w gałkach ocznych, w krótkowzroczności postępowej i zwyrodnieniowej, w tzw. retinopatiach u cukrzyków, czy w zmianach starczych związanych z upośledzeniem widzenia. Czynniki aktywne z aronii mogą być z powodzeniem stosowane w profilaktyce chorób oczu. Łagodzą zaburzenia wzroku oraz są nadzieją dla chorych na jaskrę. Antocyjany i flawonoidy zawarte w aronii, chronią nasze naczynia krwionośne.

Aronia wzmacnia także system nerwowy, poprawia refleks, pamięć, zwiększa koncentrację, poprawia procesy uczenia, zmniejsza napięcie nerwowe, pomaga przy stresach, depresjach i nerwicach wegetatywnych. Jako produkt zdrowotny została odkryta stosunkowo niedawno, ale jej właściwości lecznicze potwierdzone są wieloma badaniami. Wszyscy, którzy lubią czerwone wino typu Cabernet powinni wiedzieć, że aronia ma podobne właściwości do wspomnianego wina. Co najważniejsze, zdecydowanie chroni organizm przed nowotworami.

Owoce aronii to cenny naturalny środek leczniczy. Zewnętrznie sok z aronii można stosować do leczenia oparzeń. Preparaty z aronii w postaci tabletek stosowane są przy skazie krwotocznej, toksykozach kapilarnych, różnego rodzaju krwawieniach i nadciśnieniu, a także jako środek profilaktyczny przy leczeniu antykoagulantami.

Spożywanie tego owocu to same plusy - obecność antocyjanów opóźnia proces starzenia, usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami, uodparnia skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Jednym słowem, stosowana powinna być w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.

Na zdrowie!